DOR DE AI MEI
Dor de ai mei este un proiect care, prin intermediul literaturii, promovează valorificarea, păstrarea, dezvoltarea și transmiterea spiritului poporului român, tinerei generații care s-a născut, crește, învață sau trăiește peste hotare.
În lumea globalizată în care ne naștem, creștem, învățăm, trăim și muncim, păstrarea identității culturale și a spiritului poporului român a devenit o provocare esențială pentru tinerii români care se află departe de țara de origine.
Cu acest proiect creăm un spațiu vibrant unde tinerii români din diasporă pot explora și aprecia diversitatea culturală și lingvistică, încurajați fiind să se (re)conecteze cu rădăcinile lor culturale prin lectură și dialog, precum și prin acces la experiențe culturale autentic românești.
Totodată, cu acest proiect ne-am propus să reînnoim și să întărim legăturile tinerilor beneficiari cu patrimoniul cultural și literar românesc, prin intermediul unor inițiative educaționale și culturale orientate către promovarea lecturii, aprecierea literaturii, a istoriei și identității geografice, precum tradițiilor și culturii românești.
Proiectul nostru adoptă o abordare interdisciplinară, integrând literatura, istoria, arta (în toate formele ei), gastronomia și alte obiceiuri românești. Acest aspect va permite celui mai important segment al comunităților românești din afara granițelor – tânăra generație - să experimenteze cultura românească dintr-o perspectivă integrativă.
Atelierul #4
27-Oct 2024
Identitatea geografică a României
Atelierul #5
10-Nov 2024
Bogăția limbii și literaturii române, importanța identității lingvistice și multilingvismul
Atelierul #6
17-Nov 2024
Cultura tradițională: cântece, jocuri, stigături, instrumente, costume populare, datini, tradiții, obiceiuri, mâncăruri românești etc.
Atelierul #7
24-Nov 2024
Coagularea comunității românești și crearea cadrului în care tinerii pot cultiva tradițiile românești, și în țara de adopție.
Resurse
Acces la resurse în limba română